Kanegem Bebloemd

We starten aan het Oud-Gemeentehuis en slaan de Sint-Bavostraat in. De straat is genoemd naar de patroonheilige van de dorpskerk. Tot in de jaren 1950 was hier slechts een voetweg als verlengstuk van de Tieltvoetweg.

Aan de rechterzijde zien we de parochiezaal met annex de Heilige Geestkapel. Het betreft nog een bouwwerk van pastoor de Maître, daterend uit het einde van de 19de eeuw. We dwarsen de Nagelstraat, één van de centrumstraatjes waar het comité Kanegem Bebloemd vóór de fusie met Tielt, rozenstruiken liet aanplanten. In totaal staan er 75 soorten. Een roos werd naar Kanegem genoemd.

We komen nu in een mooie voetwegel (kerkewegel) die we over een vrij lang stuk zullen volgen. Langs deze weg zien we de oprit van een hoeve. De twee zuilen waar het hek is aan opgehangen zijn gedeelten van de pilaren uit de oude dorpskerk, die einde 19de eeuw totaal werd vernieuwd.

In het populierenbosje op het erf stond eertijds het geboortehuis van de Flandrien Briek Schotte. Zijn beeld staat opgesteld in het dorpscentrum, naast de kerk.

We komen op de Axpoelemolenweg en volgen die naar rechts. Naast de eerste landelijke woning die we voorbij komen zien we een kleine heuvel met de pletstenen van de Axpoelemolen. De molen werd afgesproken kort na de Eerste Wereldoorlog. Hij was eigendom van de Baron van Poeke en afhankelijk van de molen Axpoele in Ruiselede. Nadat de aardappel als gewas werd ingevoerd, was de nood aan bloem veel kleiner geworden en werd op de meeste molens ook olie geslagen.

Wat verder slaan we de verharde voetwegel in die ons naar de hoeve de Moeninck leidt. Het kapelletje onder de lindenboom werd gebouwd op een pilaar uit de oude dorpskerk.

We vervolgen onze weg langs de voetweg naast de hoeve. Achter de hoeve is nog een mooie ast bewaard. Hierin werd vroeger de tabak te drogen gehangen.

We bevinden ons nu op de Vlaagtmolenvoetweg. De Vlaagtmolen zelf is gelegen in Ruiselede, hoorde bij de heerlijkheid Vlaagt, en was eigendom van de tempeliers. De tempeliers vestigden zich in het jaar 1200 in Kanegem op de hoeve Groot Goet te Viggezele. Bijna alle gronden in deze omgeving hoorden bij hun heerlijkheid Viggezele.

We bevinden ons hier op een van de hoogste punten van Kanegem van waar we een prachtig uitzicht hebben op Ruiselede.

Links, ter hoogte van de bocht in de voetweg, lag vroeger ‘de Oude Wal’. Deze ondertussen verdwenen terp sprak vroeger sterk tot de verbeelding en gaf aanleiding tot vele volksverhalen. De meest bekende is deze van de tempeliersburcht die in de grond zou verdwenen zijn.

Op het einde van deze prachtige voetweg slaan we rechts de Nagelstraat in en volgen die tot in het dorp. Daar slaan we terug de Sint-Bavostraat in tot aan de voetweg naast het speelpleintje.

We passeren aan de achterzijde van de pastorie en het kerkhof en komen uit op de Keizerstraat. Eventjes volgen we die naar rechts, maar slaan na een honderdtal meter links af. We lopen langs het vroegere voetbalveld, en slaan op het einde rechts af.